טיולים מאורגנים לירדן
חקור ארץ של תרבות עצומה, פלאי טבע עוצרי נשימה ומונומנטים עתיקים. התחל את ההרפתקה שלך בירדן בעמאן ותצא אל חורבות ג'רש לפני שתפנה אל אתר המורשת העולמי המפורסם של אונסק"ו פטרה.
תוכלו גם לצאת לספארי מדברי בוואדי רום, לשחות במים הטיפוליים של ים המלח או לקלוט את עצמכם בסיפורים בדואים בשמורת הביוספרה דנה. הכל אפשרי בחופשות הקבוצות הקטנות שלנו לירדן!
פטרה – Petra
פטרה הוא אתר ארכיאולוגי שנבנה במאה ה-4 לפני הספירה והוא אחת הערים העתיקות המדהימות בעולם. היא נוסדה על ידי הנבטים, שבט של נוודים ערבים שיצרו את עירם לאורך דרכי מסחר חשובות בין ערב, מצרים, סוריה-פניקיה ומערב אירופה.
פטרה, השוכנת במדבר הדרום-מערבי של ירדן, הייתה בירת הממלכה הנבטית. הוא נחצב בסלע אבן החול וידוע בשם "עיר הוורדים".
כדי להיכנס לפטרה, נכנסים דרך קניון צר שנקרא Siq. שם תמצאו אוסף של קברים ומקדשים שנחצבו בצוקי אבן החול הורודים.
המרשים שבהם הוא אל-חזנה, מקדש בגובה 45 מ' שפוסל לתוך סלע אבן החול עצמו. החזית רוחבה 30 מטר וגובהה 43, והיא עדות לאומנות המדהימה של הנבטים.
עוד מהמבנים היותר משוכללים בפטרה הוא הקברים המלכותיים, סדרה של ארבעה קברים הממוקמים זה ליד זה על הצוקים הפונים מערבה. אלה נראים מרהיבים במיוחד בשקיעה, שטופים באור הזהוב.
יש גם כמה מערות קטנות יותר הפזורות באתר. חלקם מעוטרים במרלון, מעקים מדורגים או מעוצבים, בעוד שאחרים הם פשוט חדרים ללא חזית כלל.
קל להבין מדוע נחשבה פטרה ליהלום בכתר של האימפריה הנבטית. זו הייתה עיר משגשגת עם אוכלוסייה עצומה שהיו לה ארמונות, מסגדים ושווקים משלהם, כולם מלאים בסחורות אקזוטיות מרחבי המזרח התיכון.
אם אתם מתכננים לבקר בפטרה, שימו לב שהאתר שביר ופגיע לרעידות אדמה ושיטפונות. כתוצאה מכך, קרן האנדרטאות העולמית כללה אותו ברשימת המעקב שלה של אתרי תרבות וטבע מאוימים בשנים 1996, 1998, 2000 ו-2002.
למרבה המזל, WMF עבדה עם ה-Petra National Trust ועם משרד התיירות והעתיקות הירדני כדי לטפל בבעיה זו על ידי פיתוח אסטרטגיה ארוכת טווח לעתיד. בסופו של דבר, פטרה תמשיך להיות עדות יוצאת דופן להישגיהם של הנבטים ומקום מרתק לחקור אותו במשך מאות שנים קדימה!
ואדי רום – Wadi Rum
ואדי רום הוא אחד המקומות הפופולריים ביותר בירדן. הסיבה לכך היא יופיו הטבעי והעובדה שיש לו היסטוריה תרבותית עשירה. הוא גם הוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו בשנת 2011.
הנוף הבתולי והשמימי של המדבר כבש את דמיונם של תיירים במשך דורות. זהו ביתם של מספר אתרים ארכיאולוגיים הרשומים על ידי אונסק"ו וזהו גם מקום נהדר לטיולים רגליים. היא מפורסמת גם בזכות קמפינג מדברי ופעילויות הרפתקאות, שהופכות אותה ליעד אידיאלי עבור מטיילים שאוהבים את החוץ.
זהו אזור עצום מלא בדיונות חול אדומות מדהימות, הרי סלעים וגיאיות. הוא נוצר במשך מיליוני שנים על ידי שחיקת חול ורוח. יש מגוון של קניונים, מסות, קשתות ותצורות סלע שניתן לחקור בטיול ג'יפים.
אפשר גם לבקר בחורבות של עיר עתיקה בשם פטרה בעמק. הנבטים היו עם קדום שבנה את פטרה ושלט באזור כ-500 שנה (400 לפנה"ס – 106 לספירה). ההריסות שלהם עדיין מעוררות יראה וניתן לראות אותן באזורים רבים סביב ואדי רום.
יתרה מכך, ישנם אלפי כתובות ופטרוגליפים המספרים את סיפור הקיום האנושי באזור זה לאורך אלפי שנים. הכתובות חשובות כי הן מייצגות את הולדת התרבות והתקשורת.
גולת הכותרת נוספת של אזור זה היא שהוא מהווה בית גידול למגוון בעלי חיים, ציפורים וצמחים. כמה מבעלי החיים הנפוצים ביותר כוללים הירקס, שועלים, גרבילים וחתולי חול ערבים.
חלק מבעלי החיים הללו הם ליליים, מה שאומר שהם נמצאים לעתים קרובות בלילה. הם גם מקור מצוין לאוכל עבור הבדואים המקומיים המתגוררים באזור.
מומלץ להזמין מדריך לטיול זה, שכן הוא יוכל לספק לכם את כל המידע הדרוש לכם. הם גם יוכלו להמליץ על דברים לראות ולעשות באזור זה.
אם אתם מעוניינים לבקר ביעד זה, תוכלו להזמין טיול מאורגן עם חברה כמו Wild Horizons. הם מציעים סיור של יום שלם ולינת לילה יוקרתית במדבר.
עמאן – Amman
עמאן, בירת ירדן, היא אחת הערים העתיקות בעולם. הוא מיושב ברציפות מאז 7,500 לפני הספירה בערך. יש הרבה חורבות שאתה יכול לבקר בעמאן.
המצודה יושבת על גבי גבעה הידועה בשם ג'בל אל-קלעה, שהיא העתיקה ביותר מבין 19 גבעות עמאן (ג'בלס). הוא מאכלס חורבות מהפ' הרומי, הביזנטי והאומיי התפרעויות. חורבות אחרות כוללות את מקדש הרקולס ואת ארמון אומיה, שניהם על גבי צלע גבעה שונה במרכז העיר.
עוד מסימני דרך של עמאן הוא התיאטרון הרומי, אמפיתיאטרון אבן מהמאה ה-2 שיכול להושיב עד 6,000 איש בימיו. התיאטרון שוחזר ומשמש לקונצרטים ואירועים אחרים.
אם אתם מתעניינים בארכיאולוגיה, פנו למוזיאון הארכיאולוגי של ירדן בראש גבעת המצודה. במוזיאון זה יש אוסף של חפצים מאתרים ארכיאולוגיים בעמק הירדן המתוארכים לתקופה הנאוליתית שלפני החרס ועד למאה ה-15. כמו כן שוכנים בו פסלי עין ע'זאל, הנחשבים לפסלים העתיקים ביותר מעשה ידי אדם בעולם.
מקומות נוספים לביקור בעמאן הם ג'רש, עיר רומית עתיקה במרחק נסיעה קצרה מצפון לבירה, ואנג'רה, העיירה שבה שהו ישוע המשיח, אמו מרי ותלמידיו כשהם הגיעו לכאן. אתר זה הוא גם המקום שבו מאמינים שאליהו עלה לגן עדן על מרכבת אש.
בנוסף להיותה מקום יפה והיסטורי להפליא, לירדן יש סצנה תרבותית תוססת שמתפתחת כל הזמן. בעיר יש מספר מוזיאונים, שרבים מהם מציגים אמנות ואומנות ירדנית מסורתית וכן יצירות עכשוויות.
על פי רוב, עמאן היא עיר בטוחה ושלווה יחסית. הוא בית למגוון מגוון של תרבויות, דתות ואמונות פוליטיות. המדינה חברה באו"ם ויש לה שירות אזרחי ומערכת משפט מבוססת.
אוכלוסיית עמאן גדלה במהירות בשנים האחרונות. זו תוצאה של גלי פליטים מישראל ומעיראק. הגידול המשמעותי ביותר היה במערב המדינה בו התיישבו מספר רב של פלסטינים.
ים המלח – Dead Sea
אגם נוצץ של מים מלוחים ועשירים במינרלים, ים המלח הוא פלא טבע מוקף ביופי מדברי. זהו גם יעד מבוקש מאוד לתיירים המחפשים מקום לטבול בשמש ולהצעיר את גופם, הודות לסגולות המרפא שלו.
מימיו גדשו חיים במשך עשרות אלפי שנים עד שהסכרים ואמות המים של האזור ניתקו את נהר הירדן, מקור המים העיקרי שלו. כתוצאה מכך, ים המלח החל לרדת אט אט בגודלו ובמליחותו. הוא מתאדה במידה רבה יותר מהר ממה שהמים יכולים להתחדש בנחלים ובגשם, וכשהם מתכווצים, בולענים יוצרים סצנות אפוקליפטיות של חופים מושבעים ומגרשי חניה שנבלעים על ידי האגם.
הירידה גורמת ללחץ רב על המערכת האקולוגית שמסביב, על פי Friends of the Earth East Middle East (FoEME). "שיקום אגם ים המלח לא רק יציל את האגם אלא גם ישקם וישמר את אחת המערכות האקולוגיות הייחודיות ביותר בעולם", אומר FoEME במסע הפרסום שלה להציל את ים המלח.
במצבו הנוכחי, ים המלח מאוים לא רק על ידי שינויי אקלים, אלא גם על ידי ביוב גולמי שזורם לא מטופל מערים בישראל ובירדן הסמוכות לאגם המלוח. זרמי ביוב לא מטופלים אלה הורגים את המערכות האקולוגיות סביב ים המלח, והורסות את היתרונות הבריאותיים של מימיו.
גרוע מכך, הוא גם מזהם את האגמים ושאר המערכות האקולוגיות של האזור במזהמים. "זו בעיה עצומה", מסביר דוד ברומברג, מנהל המרכז למדיניות ופיתוח מים בירושלים, המעורב במחקר על השפעות זיהום המים על ים המלח.
אבל פתרון הבעיה לא כל כך קל, כי הוא כרוך בהרבה מעבר להעלאת מפלס ים המלח. מדובר בהגנה על הקרקע מפני פיתוח תיירותי בלתי בר קיימא ולהבטיח שהביוב הגולמי לא יוכנס לים המלח.
בעבר ים המלח היה גוף מים גדול שניזון ממעיינות, נהר הירדן ומגשם ישיר. אולם בסוף שנות ה-80 החלה ירידה בכמות המים המתוקים המוזרמים לים המלח. זה היה בעיקר בגלל הסכרים ואמות המים שנבנו כדי לשאוב מים מנהר הירדן. כעת זהו אגם קטן ורדוד עם שני אגנים. האגן הצפוני, העמוק יותר, מורכב משלושה רבעים משטחו הכולל של ים המלח.